SVTi Technology Radar

I slutet på förra året hade vi, SVTis  utvecklingsgrupp, en unconference-session för att skapa en Technology Radar (med inspiration från ThoughtWorks). Syftet med övningen är både att utvärdera var vi står tekniskt nu, vad vi behöver förbättra och utveckla och vart vi vill gå.

Vad är en en Tech Radar?

En Tech Radar syftar till att skapa sig en helhetssyn av vart tekniken är på väg. Den beskriver trender och analyser av trender inom webbområdet och visualiserar det på ett (förhoppningsvis) överskådligt sätt. Vi grupperade ämnen enligt 4 nivåer. De är (och jag hittade inga riktigt bra översättningar):

 • Adapt – det här använder vi och vill behålla eller det vill vi introducera
 • Trial – värt att titta vidare på och testa
 • Assess – värt att hålla ett öga på och utreda
 • Hold – inget vi ser som intressant att titta vidare på just nu eller något vi vill avveckla

Varje ämne kategoriseras. Vi följde Thoughtworks exempel även om vi i efterhand insåg att vi nästa gång nog anpassar områden till vår verklighet. Kategorierna är:

 • Metoder
 • Verktyg
 • Plattformar
 • Språk och Ramverk

Vad gjorde vi?

Vi träffades i HiTech-building (kändes logiskt) och genomförde konferensen med World Café-metoden vilket i korthet går ut på att arbeta i mindre grupper där alla deltagare (utom en bordsrepressentant) roterar för att berika och ifrågasätta tidigare gruppers konversation. Bordsrepressentant som sitter kvar har till uppgift att förklara vad man kommit fram till hittills.

Uppdraget att titta på hur vi såg på vår befintliga teknik, vilka nya tekniker
Efter ett antal rundor presenterar varje grupp vad man kommit fram till och vi sammanställde resultatet.

 

Vad kom vi fram till?

SVTi Tech Radar

Vi känner oss nöjda men inte klara med vårt satsning: mobile first, responsive design och graceful degradation med hjälp av Sass, HTML5 och CSS3. Det har du kunnat läsa om vid flera tillfällen vår blogg tidigare.  Samtidigt ser vi ett växande behov av kompletterande tjänster i olika former och stödramverk som PhoneGap är intressanta att bevaka.

Inom video hoppas vi mycket standarder som MPEG-DASH och H.265 för att göra HTML5-video till en standard vilket delvis berörts av Anders (Hur går det med HTML5 video). Utveckling av bild- och undertextsök känns som intressanta ämnen för framtiden.Inte oväntat känner vi oss nöjda men inte klara med vårt satsning: mobile first, responsive design och graceful degradation med hjälp av Sass, HTML5 och CSS3. Det har du kunnat läsa om vid flera tillfällen vår blogg tidigare.  Samtidigt ser vi ett växande behov av kompletterande tjänster i olika former och stödramverk som PhoneGap är intressanta att bevaka.

Metodmässigt känns vår övergång till Trello som ett lyft. Trello ersätter både ärendehanteringssystem och planeringsverktyg. Numera har vi daily framför tv-skärm istället för Scrum board. Lite obekvämt till en början men det har växt och visat sig förenkla och kommunikation kring stories och tasks. Även transparensen och samarbetet mellan team har blivit bättre, alla kan enkelt följa varandras flöden.

Paketet Continuous Delivery (som Yassal från Crisp beskrivit i On the Road To Continuous Delivery), automatiserad deploy och feature toggle har varit lyckade koncept som ligger stadigt på adapt. Vi saknar dock a/b-testing, heatmap statistics och eller Blue Green Deployment för sluta “Lean Startup”-cirkeln helt men vi jobbar på det.

API:ifiering av SVTs data seglar upp i olika former – både internt för klarare gränsnitt men även externt på sikt genom bl.a. SVT Bootstrap. Play framework används bl.a. i SVT Play och har seglat upp som en intern favorit (samtidigt som Scala hamnar på hold). Även Twelve-Factor Methology är intresssant för framtiden.

På DevOps-sidan har satsningen på metrics och att visualisera våra produktionsmiljöer och status för deploymentflödet fungerat bra. Visualisering i olika former tillsammans med Graphite hamnar på adapt medan Chef och Vagrant seglar in som Trial-kandidater. Automatisering jobbar vi mycket med och kräver ständiga förbättringar med en växande antal system och volym. Gradle har seglat upp som en ersättare till Maven som upplevs som för tung.

Vi ser även ett växande intresse för visualisering vilket motiverar D3 och Raphael på Trial.
Ni som följer Pejl-redaktionens arbete har kunnat ta del av detta – http://www.svt.se/pejl/

Det finns mycket att säga men det här var ett urval av vad som kom upp och vart vi är på väg. Det är en metod som blir ännu roligare att följa upp då man kan börja titta på rörelser på kartan.

(Att konsulter hamnade på hold är ett internt prank, vi älskar våra konsulter och skulle inte klara oss utan dem.)

 

 

 • Matti Kotsalainen

  Intressant att Graphite

 • Matti Kotsalainen

  Kul att höra att ni har börjat / ska snart använda Graphite. Jag antar att ni har blivit inspirerade av det här blogginlägget: http://codeascraft.etsy.com/2011/02/15/measure-anything-measure-everything/ Ett alternativ till Chef / Puppet är Ansible, lättare att komma igång med. Bra intro här: http://lextoumbourou.com/blog/posts/getting-started-with-ansible/.