Hur går det med HTML5-video?

HTML5-video låter som en bra idé för SVT Play men det finns fortfarande inget standardformat vi kan använda för våra program. Ett tag framöver kommer därför Flash att vara vår huvudsakliga videoplattform.

Vad är HTML5?

Alla webbsidor du surfar till är uppbyggda av ett språk som kallas HTML. Med HTML anger man strukturen på webbsidan och anger vad som är t.ex. rubriker, textstycken, länkar och bilder. Den senaste HTML-versionen är HTML5 och en av nyheterna i den versionen är att man kan visa video direkt på en webbsida. Videouppspelningen sker direkt i webbläsaren utan att använda externa plugins som Flash eller Silverlight. Det är såklart väldigt intressant för en webbaserad videotjänst som SVT Play.

Inte en standard – än

Så länge vi har kunnat se video över Internet har det funnits behov av en gemensam standard. Vi är många som kommer ihåg hur vi tvingats installera olika plugins, eller ofta hela mediespelare, för att kunna se en kort videosnutt i dålig kvalitet. När Flash släppte stöd för videouppspelning blev det lite av en ad hoc-standard för att visa video på en webbsida, dels för att deras plugin redan hade stor spridning och dels för att den gick att integrera bra i en webbsida.
Hur brett stöd Flash än har finns spelaren inte på alla plattformar, och det är trots allt en plugin som måste vara installerad.
När videotaggen dök upp i HTML5 såg det ut som att branschen hittat en gemensam standard. Nu skulle det äntligen gå att spela upp video direkt i webbläsaren, utan externa plugins, både på datorn och i mobilen. Tyvärr kom inte webbläsartillverkarna överens om vilka codecs man skulle använda för video. Skulle man satsa på en beprövad och spridd codec som h.264 eller skulle man använda en licensbefriad codec som Ogg Theora? Tyvärr blev det lite olika i olika webbläsare (http://en.wikipedia.org/wiki/HTML5_video#Browser_support). Och då pratar vi ändå bara codecs, vi har inte berört hur man levererar video hem till användaren.

Videoström eller nedladdad fil

Det finns flera exempel på sajter som lyckas visa HTML5-video i webbläsaren, precis det vi säger att vi vill göra. Så varför lyckas inte SVT göra det om andra kan? Det mest grundläggande svaret är att HTML5-video inte har någon standard för strömmande video. Alla sajter som visar video i videotaggen använder idag vad som kallas progressiv nedladdning, en teknik som laddar ned hela videofilen till datorn medan den spelas upp. Det finns två anledningar till att vi inte kan använda progressiv nedladdning:

 • dels tillåter ingen rättighetsinnehavare att vi publicerar program på det sättet
 • dels är tekniken tänkt för korta videosnuttar och direkt olämplig för längre videoinnehåll

En hel del av vårt material kräver någon form av kryptering eller kopieringsskydd och något sådant stöd finns inte heller i HTML5-standarden än. Flash stöder både strömmande video, kryptering och kopieringsskydd så därför låter vi det vara vår huvudsakliga teknik för videouppspelning ett tag till. Dessutom har vi i Flashspelaren möjlighet till bl.a. valbar svensktextning och för fullskärm i alla webbläsare.

Händer det något?

Just nu är alltså webbläsartillverkarna inte överens och stödet för strömmande video är nästan obefintligt. Webbläsaren Safari sticker ut genom sitt stöd för det strömmande formatet HLS, som även i viss mån stöds i t.ex. Android. HLS är inte en antagen standard men det finns i alla fall ett offentligt utkast till standard med en tydlig specifikation.
Framtiden ser lite ljusare ut: Det pågår för fullt ett arbete med vad som tros bli videostandarden för HTML5: MPEG-DASH. I och med DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) sammanfogar man de moderna, adaptiva streamingformaten under en gemensam standard. Arbetet backas upp av ett stort antal företag och organisationer, t.ex. Adobe, Microsoft, Ericsson, Dolby och EBU.
Det finns redan nu några implementationer av DASH uppsatta för test. Titta gärna på denna, där vår streamingleverantör Akamai levererar MPEG-DASH till en videospelare byggd i Flash: http://tinyurl.com/dash4you
DASH är fortfarande i laboratoriestadiet men under 2013 räknar man med att få ut DASH-264, en mindre uppsättning riktlinjer för bl.a. hur leverans och uppspelning av video ska gå till. I och med det hoppas man att stödet för DASH kan komma igång även om inte standarden är helt färdig.
Som snacket går just nu kan alltså produkter och webbläsare med DASH-stöd dyka upp någon gång i år och troligtvis etableras en bredare användarbas under 2014. Det stora genomslaget kommer förmodligen när MPEG-DASH blir antaget som standardformat för HTML5-video.
Om allt går som det är tänkt medför MPEG-DASH att SVT Play blir tillgängligt på fler plattformar och enklare att använda. Med en modern webbläsare kommer man att kunna använda tjänsten överallt, från den lilla mobilskärmen på bussen till teven i vardagsrummet, helt utan några externa plugins. Precis så som vi vill ha det.

 • https://twitter.com/#!/stjernstrom stjernstrom

  Bra skrivet och tack för att ni belyser problemet! Det är väldigt många som hurrar för att flash ska skrotas, men få pratar om konsekvenserna. 

  Ett annat ställe där progressivt inte fungerar är när man vill sända något live. Om man vill sända live idag och få stöd i dom flesta webbläsare har man inga andra alternativ än flash.

 • http://www.shootitlive.com Martin Levy

  Bra skrivet och förklarat. Visar ni allt ert material även som progressiv download för devices som inte stöder flash. Eller är det bara ett begränsat utbud som jag kan ta del av via iPad?

  mvh
  Martin

 • http://twitter.com/andershebert Anders Hebert

  Hej och tack! Stjernstrom, bra poäng där med live-sändningar.  
  Martin, vi lägger inte ut någonting progressivt utan din Ipad med Safari-webbläsaren visa HLS-video. Vi har nästan samma utbud där som i Flash men några titlar saknas, bl.a. för att HTML5-standarden inte har något DRM-skydd. 

 • Kalle_Andersson85

  Tack för en utmärkt text om flash och html5. Kör svtplay alltså enbart flash idag? När ungefär tror du ni (svt) går över till html5?

  Vore intressant att veta detta eftersom jag själv håller på en del med video, men bara har hyfsad koll. Tack på förhand :)

   

 • nuniruro

  Skitsnack. Ska jag som datorägare tvingas betala för er så skiter jag i era ursäkter. Flash är inte ett alternativ på många enheter. Om jag inte har Flash, då måste jag ändå betala licens. 

  Kör HTML5, jag skiter i vilket format ni använder. Det finns ingen videostandard, inget monopol. Men den tanken har ni på SVT väl inte lyckats ta till er ännu. 

 • http://www.facebook.com/jonas.j.lundell Jonas J Lundell

  Hoppas på en lösning till vinter-OS. just nu är ju användare av Windows Phone & Windows RT helt diskriminerade.

 • https://twitter.com/stjernstrom stjernstrom

  @facebook-1445733492:disqus Windows RT har flashstöd om man är godkänd av Microsoft villket svtplay är. Så det borde väll fungera redan nu?

 • http://twitter.com/andershebert Anders Hebert

  @Kalle_Andersson85:disqus Flash är vårt standardformat och vi kör bara flash i datormiljö. Vi kommer att satsa  på HTML5-video när standarden blir antagen och när stödet i olika webbläsare börjar ta fart. Om jag ska spekulera tror jag det kommer börja röra sig senare under året och en helt HTML5-baserad kan kanske vara på plats under 2014. Men det är bara gissningar. 

 • http://twitter.com/fjellander Gabriel Fjellander

  Kul att läsa! Hoppas det rullar på så att ni kan lämna Flash-formatet snart. Jag har kört flash-fritt i min huvudsakliga webbläsare ett tag nu och det funkar i stort sett bra. Det är just sånt som SVT Play som funkar sämre. Dock funkar ju SVT Play ändå, vilket ingen annan Play-tjänst gör i dagsläget. Så, tack för att ni jobbar på! Ni gör det bra!

 • Coachn

  Jag tycker det är lite kul att det blivit en liten storm kring att SVT Play inte funkar på Windows Phone. Tror att alla användare (typ 50) av Windows Phone i Sverige varit inne på SVTs forum. Om det nu är så viktigt så får väl Microsoft själva bekosta en tilläggsplattform för SVT.  

 • Pingback: SVTi Technology Radar | Testbild | SVT.se()

 • Pingback: Nytt om SVT Play #4 | Testbild | SVT.se()