Ny streamingteknik för SVT Play

Vi byter nu leverantör för strömmande video på våra webbplatser. I samband med det byter vi även teknik för Flashvideo – vi går ifrån RTMP och använder i stället HTTP Dynamic Streaming.

Som ni tidigare kunna läsa byter vi ut vårt publiceringssystem och passar samtidigt på att bygga SVT:s sajter enligt principen “responsive design” (läs gärna tidigare blogginlägg, t.ex. http://blogg.svt.se/testbild/2012/07/ansvarsfull-webbutveckling/). Sedan början av sommaren har vi också arbetat med att byta streamingleverantör. Det är ett ganska omfattande jobb bakom kulisserna på SVT Play där vi gör ändringar i hur vi transkoderar, distribuerar och spelar upp video. Den större delen av jobbet märks inte på ytan men samtidigt som vi byter leverantör passar vi på att byta teknik för strömmande video.

Ny teknik för Flashvideo

I dagens SVT Play använder vi en teknik som kallas Flash Dynamic Streaming. Tekniken fungerar så att vår videospelare får tillgång till ett antal olika videoströmmar som alla innehåller samma program, men kodat i olika kvalitet. I spelaren väljer du som tittar vilken kvalitet du tycker är lämplig, eller så väljer du det automatiska läget där spelaren känner efter hur fort du kan ta emot strömmen och byter till högre eller lägre kvalitet när det passar.
Nu byter vi teknik till Flash HTTP Dynamic Streaming (HDS), en teknik med ett namn som är förvillande likt det gamla men som skiljer sig radikalt när det gäller funktion. I stället för att använda traditionella videoströmmar så klipper denna teknik upp videon i korta snuttar. Videosnuttarna hämtas till din dator med samma teknik som vanliga webbsidor och bilder på nätet, vilket gör det lättare att titta på video innanför brandväggar och proxyservrar. Funkar det att surfa ska det funka att titta på video. Varje videosnutt hämtas i så bra kvalitet som möjligt, baserat på hur lång tid den förra snutten tog att hämta. Bildkvaliteten kan alltså gå lite upp och ned medan du tittar, men du får hela tiden bästa möjliga bild och ljud.

Därför byter vi teknik

Traditionella videoströmmar har använts för att leverera video på Internet sedan 1990-talet. Nackdelen med en videoström är att den tar en konstant bandbredd i anspråk – så länge du tittar på videon kräver den att data går fram till din dator i rätt hastighet. Det fungerar bra över stabila, fasta nätverk med hög kapacitet, men i den mobila värld vi rör oss idag går det sämre. Om ditt 3G-modem kopplar ned sig tillfälligt, eller om du rör dig till ett område med sämre täckning, kommer inte videoströmmen fram och spelaren stannar och buffrar. Klart irriterande.
Genom att använda en segmentbaserad teknik som HDS kommer man bort ifrån strömmarnas behov av konstant bandbredd. Det innebär några fördelar:

 • Videokvalitet anpassas hela tiden efter Internetanslutningens kapacitet
 • Samma videofiler publiceras både för små mobilskärmar och stora HD-skärmar
 • HTTP-trafik stoppas inte i brandväggar på samma sätt som andra videoströmmar
 • HTTP är ett billigare sätt att transportera data så vi lägger mindre pengar på varje levererad video

Vi hoppas att ni tittare ska märka förändringen så lite som möjligt – i bästa fall fungerar allt bara. Om du tidigare haft problem med buffring eller brandväggar ska du förhoppningsvis uppleva en förbättring nu.

Videoformaten för HDS

Lite beroende på programtyp kodar vi varje program i upp till sex olika kvalitetsnivåer. Själva videofilerna används som grund för både HDS, HLS till Iphone/Ipad och till Android. Vi ser löpande över inställningarna för att förbättra videokvalitet och kodningstider men här är våra codec-inställningar just nu:
Container: mp4
Video-codec: h.264 baseline
Ljud-codec: aac-lc 160 kbps
Bildstorlek: 320×180, 480×270, 576×324, 704×396, 1024×576, 1280×720
Bitrate: 224, 420, 620, 960, 1660, 2760 kbps

 • robinjarl

  Låter riktigt bra! När beräknas detta vara i bruk?

  • http://twitter.com/andershebert Anders Hebert

   Vi flyttar över gamla filer till den nya plattformen så en hel del program ligger redan ute i HDS. Vi smyger parallellt över våra ordinarie publiceringsflöden till nya tekniken och det är först då vi kodar ut sex olika nivåer. 

   • http://twitter.com/stefanjanson Stefan Janson

    Kan du länka till en sida där nya tekniken används så man kan testa hur det fungerar på sin dator och mobil :)

 • Novus Ordo

  Jag håller med Stefan. Kan du hänvisa till ett specifikt program som ligger uppe med den nya tekniken så vi kan prova hur det ser ut?

  Stort tack!

  • http://twitter.com/andershebert Anders Hebert

   Hej, jag svarar både på Stefans och din fråga:
   Kolla t.ex. Kulturnyheterna:  http://www.svtplay.se/kulturnyheternaVi är inte igång med alla sex kvalitetsnivåer än så växling mellan olika bitrates kommer bli smidigare. 

 • http://www.facebook.com/people/Weare-Time/1379226142 Weare Time

  Kör med en Linuxburk Debian Mint för att kolla på SVT-play, har alltid funkat klockrent innan ni bytte teknik. Nu kan man inte längre välja kvalitet och bilden hackar hela tiden. Misstänker att det är datorns grafikort som inte orkar med den högre kvaliten, vilket tidigare yttrade sig när jag valde högre kvalitet. Just därför och pågrund av lägre bredbandshastighet brukar jag välja lägre överföringskvalitet. Varför kan man inte välja överföringskvalitet längre? Menyn finns ju precis innan filmklippet startar men försvinner direkt när videon gårigång.

  • hej slan

   Instämmer verkligen!  Trodde först att det var något fel på vissa videoklipp eftersom kvalitén var så låg och ständigt hackade. Förstår nu att det är någon typ av ny teknik som implementerats. Förut hade ni ju en meny där man både kunde välja en fast kvalitetsnivå ELLER ett auto-läge som faktiskt fungerade hyfsat. Smidigt när man delar en lite långsammare anslutning med andra personer och ändå vill kunna titta utan avbrott. Men nu har det slagit bakut och iallafall jag får det inte att fungera ordentligt… Trevligt att ni har höjt bitrates för video/ljud en smula men det kommer tyvärr inte mig till gagn, allt som oftast blir jag hänvisad till de lägsta kvalitetsnivåerna fastän både min dator och internetanslutning klarar av den högsta. Ser gärna att ni åter låter användaren välja videokvalitet, om denne så önskar.

   • http://www.facebook.com/people/Weare-Time/1379226142 Weare Time

    Har aldrig fått autoläget att funka då min bandbredd kraftigt och ofta varierar pga terräng, dock har mediumläget alltid funkat stabilt, min uppkoppling ligger runt otroliga 2Mbit/s eller lägre oftast. Lägsta upplösning känns meningslöst att kolla på….Aldrig varit så nöjd som datoranvändare sedan jag blev Linuxanvändare, okej glömde Amigan….

 • Gustav Broberg

  Oj så buggigt detta känns i dagsläget. Har det ens genomgått ordentlig testning innan det sjösattes?

  Jag har testat detta på olika plattformar (dator, platta, smart-TV) och på samtliga får jag samma beteende: kvaliteten byts konstant och bilden fryses. När kvaliteten byts så skippas också en bit av programmet vilket är irriterande eftersom man måste söka tillbaka.

  Uppkopplingen är fast (100 Mb/s fiber) och ingen annan trafik på nätverket så jag förstår inte varför den envisas byta kvalitet. Att dessutom lansera detta utan att ha möjlighet att välja kvalitet manuellt som tidigare känns dumt om man har som ambition att användarna inte ska märka någon skillnad mot tidigare.

 • Terje Thornqvist

   Jag har svårt att se logiken  i er såkallade strategi för svt play. Ni gör vad som rimligtvis är en ganska genomgripande ombyggnad av ert system men väljer fortsatt att vara  baserade på flash, hur framtids och plattformssäkrat är detta? Adobe har väl sedan ganska långt tid tillbaks meddelat att de kommer att sluta supporta nya androidplattformar?
  Ni hänvisar till att använda inbyggda webbrowsers i alla olika former av smarta tv apparater trots att dessa är extremt dåligt lämpade att ägna sig åt någon form av surfning på, sedan skall vi inte fundera på hur val av fullskärm och kvalite på strömningfungerar att väljas med fjärrkontroll.
  Vidare tycker ni uppenbarligen inte att det är värt att anpassa de strömmar ni har efter de upplösningar som tvapparater som säljs idag har utan tycker att den “gamla” HD-Ready upplösningen 1280×720 är lämplig maxupplösning.

  För mina måhända något teknikfetishistiska ögon ser det ut som ett fall av vi behöver bygga om men orkar inte lära oss något nytt som HTML 5, utan kör vidare med flash som vi kan.

 • http://www.facebook.com/erik.moden.1 Erik Modén

  Kanske kan vara av intresse för er att veta att på alla plattformar förutom windows med senaste flashplayern blir alla ansikten blåa med eran ny “förbättrade teknik”
  Ni kanske också bör notera att nya versioner av flash player bara supportera på 32bitars windows.
  Så varför byta till en teknik som redan är död och begraven av dess egen tillverkare adobe?

  • http://www.facebook.com/people/Weare-Time/1379226142 Weare Time

   Tyvärr finner jag det helt omöjligt att hänga med i all teknikutveckling,  barnen går före just nu. Men är det alltså så att svt väljer att fortsätta med Flash? Hade verkligen hoppats på att se slutet för den krångelupdatesprogramvaran! Trodde att svt’s teknikbyte skulle vara något som liknade en förbättring. Visserligen så har jag varit rätt nöjd det senaste med min Linuxburk mot svt’s webtv, men när jag kör windows så tycker jag det bara är en massa updates och pillande med Flash men jag kanske har fel.

 • http://profile.yahoo.com/T6LLUWMKBCPUDKN4MTTP4SBWZU Rat

  Så det är därför inget funkar längre! Byt tillbaka eller använd båda så iaf EN fungerande version av SVTplay kan existera.

  Irriterande nåt fruktansvärt när det bara står “okänd” och “Access Denied” när man ska titta på saker. Vissa funkar felfritt och perfekt och har flera olika kvalité att välja mellan (så det ska vara) men andra finns inte alls, står bara “okänd” och “Access Denied”. Helt värdelöst! Skärpning!