Bättre bildkvalitet i mobilen

Olika mobilenheter som visar SVT Play

Just nu arbetar vi med att förbättra SVT Play i de flesta mobiler och surfplattor, för att få bättre bildkvalitet och större utbud. Samtidigt försvinner möjligheten att titta på SVT Play i vissa mobiltelefoner.

Vi håller för fullt på att byta driftleverantör för videostreaming i SVT Play och på svt.se. Det innebär en del förändringar för dig som tittar på SVT Play i mobilen:
Majoriteten av mobilpubliken får en bättre tjänst medan stödet för mindre vanliga mobiler, som Symbian och Windows Phone, försvinner.

Förutom att vi sparar pengar som vi kan använda till annan utveckling ger teknikbytet ytterligare några fördelar:

 • Snabbare publicering eftersom vi kodar färre videofiler
 • Större utbud i mobilen tack vare bättre kryptering
 • Avsevärt bättre kvalitet för Android-användare

Fortsatt stöd för Iphone

När det gäller mobilt tittande på SVT Play (inklusive den gamla mobilsajten) står idag Iphone för den klart största andelen tittare. I samband med bytet av leverantör lägger vi till ett bättre krypteringsskydd vilket gör att vi kan erbjuda Iphone-tittare fler titlar än tidigare.

För ett par veckor sedan släppte vi ett app-skal för Iphone som använder den vanliga webbplatsen som grund. Nu kan vi göra förbättringar på webbsidan som direkt slår igenom i appen, utan att vi behöver skicka en ny version till Apple för godkännande.

Videon vi spelar i IOS-enheter är i videoformatet HTTP Live Streaming (HLS), med dynamisk kvalitetsanpassning för både skakiga 3G-nät i skogen och HD-skärmen hemma vid popcornskålen. Tittar du med Iphone eller Ipad får du samma utbud och bildkvalitet oavsett om du använder appen eller surfar på http://svtplay.se.

Bättre kvalitet för Android

Många ser på våra program med Android-telefoner och där kommer vi att förbättra tittarupplevelsen avsevärt. Vi låter Android 4.0 och uppåt titta på HLS direkt i webbsidan precis som Iphone. Dessutom släpper vi en ny SVT Play-app som paketerar om HLS-videon så att den fungerar även i äldre Android-versioner. Precis som för Iphone anpassar sig videokvaliteten efter hur mycket bandbredd du har just nu, så äntligen kan vi erbjuda Android-tittare dynamisk kvalitet ända upp till HD!

Eftersom det är samma videoformat som till Iphone får Android tillgång till bättre kryptering, och därmed fler programtitlar.

Den nya Android-appen är en ren videospelare; trycker du igång appen själv så öppnas webbläsaren på SVT Play-sidan. Har du Flash player i din Android visas videon i den precis som tidigare.

Ingen Windows Phone

Mobilsajten för SVT Play har haft en liten men engagerad grupp tittare som använder Windows Phone. När vi byggde om SVT Play (http://blogg.svt.se/testbild/2012/06/nypremiar-for-svt-play/) i somras var tanken att vi skulle lägga till stöd för Windows Phone. Nu har Microsoft presenterat höstens uppgradering av Windows Phone till version 8 och 7.8 och de lägger då ned stödet för streaming i webbläsaren.

Möjligheten att köra SVT Play begränsas till nedladdningsbara filer, vilket vi inte kan erbjuda av rättighetsskäl. Windows Phone stöder även videoformatet Smooth Streaming, men det kräver både stora investeringar på serversidan och en särskild SVT Play-app i stället för vår webbplats. Därför kan vi tyvärr inte längre erbjuda video för Windows Phone.

Vi förstår att detta gör dig som berörs besviken och vi för diskussioner med Microsoft för att försöka hitta en lösning.

Ingen RTSP-streaming

En annan äldre teknik som vi väljer att överge är den så kallade RTSP-streamingen (Real Time Streaming Protocol). De allra flesta som tittat via RTSP använder Android-telefoner och de kommer få en bättre tittarupplevelse i och med det nya Android-stödet. Övriga RTSP-tittare utgör en liten, men väldigt utspridd, grupp. Här finns diverse lite äldre mobiler, ett antal telefoner med operativsystem som exempelvis Symbian, Blackberry och Meego samt ett antal mobiler med olika egenutvecklade operativsystem.

Stödet för videoströmmarna är oförutsägbart och antalet besökare är väldigt litet. Därför kan vi inte motivera kostnaden för att köpa in RTSP-streaming av vår nya leverantör.

 

 • http://www.facebook.com/tommy.soderstrom Tommy Söderström

  Det ser ut att finnas möjligheter att enkelt lägga till stöd för HLS åtminstone i appform t.ex. http://www.3ivx.com/technology/http_live_streaming/use_http_live_streaming_on_windows_8.html även om förstås skulle vara bättre att inte behöva en dedikerad app för uppspelningen.

 • http://twitter.com/meemeex Anne Isaksson

  Hej och tack för bra artikel. vad kör ni för servrar för att streama HLS? Jag undrar också vad ni kör för format och streamingserver/servrar för livesändningar?

  • http://twitter.com/andershebert Anders Hebert

   Hej, alla servrar sköts av vår leverantör Akamai så jag kan tyvärr inte svara på vad det är för servrar.

 • Daniel

  Kan inte förstå hur ni kan kalla er för public service bolag och inte stöda de största enheterna/tillverkarna. Ni borde ha en Windows Phone 8 app. 

 • http://twitter.com/PB_GBG PB

  Jag märker inga förbättringar, appen är slöare och funkar inte att spela upp i helskärm, och bättre bildkvalitet märker jag inte och jag tror knappast window phone 8 användarna håller med om detta. Dags att anmäla SVT play till PLUS?

 • http://twitter.com/inteheltfel Elias Lazrak Ekström

  Akamai som ni använder som streamingleverantör erbjuder ju inte bara Apples HLS, utan också Smooth Streaming (som fungerar på alla plattformar, windows phone, android och era älskade iphones och ipads).
  Jag vet inte vilka stora investeringar ni måste göra på serversidan till skillnad från ert nuvarande upplägg, samma codecs, i princip samma typ av streaming och er streamingleverantör har ju redan stöd för Smooth Streaming?

  Och att det skulle vara något problem att det ska behövas en app känns bara fånigt. Ni har ju redan appar för Android och iOS. Porta över en sådan om ni inte orkar göra en ny från scratch. Nu när Windows 8, Windows Phone 8 och Windows RT släpps så är det ju ännu enklare att göra appar som passar på alla systemen. Mobiler/Metro/Surfplattor etc.

  • Anders Hebert

   Det stämmer visserligen att vår leverantör kan erbjuda Smooth streaming men det formatet går inte att spela upp i någon webbläsare. Det går att paketera om smooth för att fungera i Flash och på Iphone/Ipad men det är tekniskt sett mer komplext än att leverera HDS till Flash och HLS till Iphone. Lösningen skulle innebära att vi utgår från vår minsta plattform (räknat i antal besökare på vår gamla mobilsajt och svt.se) och sedan bygger krångliga anpassningar för varje plattform där vi vill kunna spela upp video. Det ser vi inte som en hållbar strategi och vi har därför inte köpt tjänsten Smooth streaming av vår streamingleverantör. Vi bygger i stället SVT Play för att fungera i så många webbläsare som möjligt. Tjänsten kommer att fungera i webbläsaren i Windows 8 i och med det inbyggda Flash-stödet, men IE10 i Windows Phone stöder varken Flash, HLS eller Smooth streaming. Vi vill såklart att SVT Play ska fungera på alla plattformar men ibland får stöter vi på olika hinder – såväl ekonomiska, tekniska som juridiska. I det här fallet tittar vi tillsammans med Microsoft på om vi kan ta oss förbi de tekniska hindren utan att de ekonomiska blir för stora.

 • GS65

  “A public service is a service which is provided by government to people living within its jurisdiction and should be available to all, not only people with an OS made by Apple or Google”