Ny förstasida och nya SVT Nyheter – välkommen på resan!

Som du kanske redan har upptäckt har vi gjort om förstasidan och lanserat SVT Nyheter – en ny, samlad nyhetstjänst på svt.se. Detta är de hittills största stegen mot nya svt.se och SVT Play. Ett förändringsarbete vi inledde för ett drygt år sedan, då vi började göra om sajten från grunden.

Omgörningen gör vi steg för steg. Vi vill vara säker på att vi gör rätt saker i rätt ordning, därför bjuder vi in dig som besökare att komma med synpunkter på de olika dellanseringarna och följer naturligtvis också aktiviteterna på sajten.

Vad tycker du om förstasidan och nya nyhetssajten? Vad tycker du om utseendet? Funktionerna? Har det blivit lättare eller svårare att hitta det du vill ha? Hur funkar det i mobilen?

Mer om omgörningen och tankarna bakom berättade jag häromdagen här på Testbild. I vårt användarforum öppnar vi för diskussion och kan svara på frågor – klicka dig dit och tyck till!

 

***

Varför har vi gjort som vi har gjort? Jag har gjort ett nytt inlägg där jag besvarar några av era frågor.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1130776876 Triny Rocha

  Ja, utveckling är nästan alltid bra och positiv. Jag har inte tittat på websidan så noggrant men hittills det ser bra ut….vi får se hur det gäller med olika funktioner.
  Heja på SVT

 • Lena Björndahl

  SVT är väl så mycket mer än Nyheter, Sport, Barn… vart tog resten vägen – eller ska SVT helt ändra inriktning och överlåta allt annat till kommersiella kanaler? Har jag missat det?

  • Anonymous

   Detta håller jag helt med om

 • thomas

  Den förra sidan var bättre, mer överskådligt, med flera ämnen lättillgängliga och tydligt avgränsade, ska det nu bara vara nyheter och inga info om tv-program, eller… 

 • Ida Aldén

  Jag gillar förändring, även om mycket var “enklare” och “bättre” förr enligt vissa så måste man ju ge förändring en chans! Tummen upp! :)

  |Ida

  • Anonymous

   Tycker inte du förbättring vore bättre?

 • http://twitter.com/baaartil Bertil Olsson

  Ser bra ut vid första anblick men har inte tittat igenom allt ännu, hur som helst, positivt än så länge

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003451858665 Bengt Andréasson

  Det var kanske inte så begåvat att dölja länken till den numera så snygga TV-tablån bland det finstilta :-(

 • Mario Nordqvist

  Det ser fint ut men det är så få nyheter på startsidan, händer det mycket under ett dygn kanske man missar om man inte är här hela tiden. Sen kan man inte crtl+klicka på artiklarna för att öppna nya fönster utan man måste trycka på var och en efter varandra som man gjorde 1995.

  • Anonymous

   Hej. Startsidans nyhetsdel är tänkt att ge en snabb överblick. SVT’s breda nyhetsutbud hittar man på http://svt.se/nyheter/

   Att det inte fungerar som tänkt att ctrl+klicka i vissa webbläsare på Windows är en bugg som smugit sig in. Tack för att du hittade den. Vi fixar det så snabbt som möjligt.

   • Anonymous

    Jag tycker nog hela layouten är en bug

 • http://profile.yahoo.com/PSC4ASV7N4TXBTGLEEPRWZUODQ AJ

  Jag förstår att det nya layout passar ipad och smartphones bättre, men jag föredrar hur det var förut

 • http://www.facebook.com/thomas.burman2 Thomas Burman

  VAD SKALL MAN TYCKA:
  DETTAHAR NI BESTÄMT OCH GENOMFÖR. VAD TITTARNA TYCKER  SPELAR INGEN ROLL. PRECIS SOM ALL MARKNADSFÖRING GÄLLER DET ATT SKAPA NYA TRENDER OCH SMAKER FÖR ATT ÖKA FÖRSÄLJNINGEN(TITTARSIFFROR) OCH STATSBIDRAG ÄR GRUNDEN FÖR VERKSAMHETEN SAMT LICENSERNA. OM ALL VERKSAMHET VORE UPPBYGGD PÅ SAMMA SÄTT SÅ GICK DET ÅT PIPAN. ATT SKAPA NGT KOSTAR INGET,MEN ATT SALUFÖRA DET KOSTAR SOM BEKANT

 • Anonymous

  Tycker att den nya sidan kändes som :
  “Men det fattas ju massor med saker!!(info om program mm) 
  “Var finns allt?!! Jag Tycket att det var en mycket  klar och tydlig överblick på den förra sidan!!Har ni frågat er besökare vad de tyckte om förra sidan??Eller bestämde ni att ni huxflux bara fick för er att göra en ny sida??
  Den nya sida är dålig!!

 • Anonymous

  Håller med flera som påpekade att “den förra sidan” var bättre!! Gillar förändringar, men här ser det ut som SVT försöker härma kommersiella sidor och välkänd dagstidning. Tyvärr hittills med sämre resultat… Vart tog all information vägen, om program etc??

  • Anonymous

   Nu tror jag att jag hittat viss information. Det som tidigare var 1 klick, blir nu 2!

 • http://profile.yahoo.com/623CVSH3TKD3YMH45ZKXQCYHT4 M

  Förändring och utveckling är bra

  • Anonymous

   jag tycker nog förbättring är bättre än förändring. Den här förändringen verkar mest skett för sin egen skull och då blir utveckling avveckling

 • Per Sennerhall

  Ett stort lyft! Snyggt och betydligt mer överskådligt. 

  Skulle uppskatta att ni använder citationstecken istället för mått-enheten ”tum” när ni citera.

  • Anonymous

   Jag tycker det ser ut som en matris och en fantasilös sådan.

 • Christofer Behre

  Det här var rörigt! Det finns säkert positiva saker i hur ni gjort menyer och navigering lite annorlunda på siten, men själva sid-layouten tycker jag bara ger en riktigt dålig överblick. Förvisso är det en Beta-version, men det känns som ett sammelsurium mellan den gamla siten och nya saker inkastade för att följa kommersiella kanalers stil. Varför inte ha något EGET och högkvalitativt? Kanske ett steg tillbaka till gamla sidan skulle vara klokt, och göra förändringar och förbättringar inom den sitens ramar. 

 • Anonymous

  Nya startsidan ser tråkigare ut än den gamla. Två raka spalter, ingen layout för ögat direkt.

  • Anonymous

   Det håller jag med om. Det blev en trist hisyoria

 • Anonymous

  Nej ni, det här blev inte någon förbättring utan snarare en förvirring. För mig är det svårt att förstå varför allting måste förändras hela tiden. Ibland får jag bilden av ett litet barn som måste kludda på allt det ser. Än en gång ser jag dataknäpparna som skall göra om allting herla tiden utan tanke på att det finns någon på andra sidan skärmen som egentligen är den som skall använda informationen. Jag hoppas att att beta-versionen skickas på ett långt grönbete i tangentens riktning och jag kommer att byta min startsida i Explorer till (gissningsvis DN och lägga upp en genväg till SvTplay på skrivbordet. Trist men sant och jag är (som någon tidigare skrivit) helt övretygad att SvT kommer att strunta i vad jag säger och tycker. När feedback resultat kanske redovisas kommer resultatet visa vilken lycka läsaren upplever. Dessutom blir webläsaren trögare och hänger sig. Trist och kass, tilldelas papperskorgen.
  Thomas Malmquist

 • Anonymous

  Nej ni, det här blev inte någon förbättring utan snarare en förvirring. För mig är det svårt att förstå varför allting måste förändras hela tiden. Ibland får jag bilden av ett litet barn som måste kludda på allt det ser. Än en gång ser jag dataknäpparna som skall göra om allting herla tiden utan tanke på att det finns någon på andra sidan skärmen som egentligen är den som skall använda informationen. Jag hoppas att att beta-versionen skickas på ett långt grönbete i tangentens riktning och jag kommer att byta min startsida i Explorer till (gissningsvis DN och lägga upp en genväg till SvTplay på skrivbordet. Trist men sant och jag är (som någon tidigare skrivit) helt övretygad att SvT kommer att strunta i vad jag säger och tycker. När feedback resultat kanske redovisas kommer resultatet visa vilken lycka läsaren upplever. Dessutom blir webläsaren trögare och hänger sig. Trist och kass, tilldelas papperskorgen.
  Thomas Malmquist

 • http://profile.yahoo.com/2GSBPLXRC3IHBB6HUFWRTCOXN4 Robert

  Riktigt dålig hemsida ser verkligen amatörmässigt ut både utseendemässigt och när det gäller funktionalitet, hemsidan är ju en pinsam katastrof om man jämför med de privata kanalernas hemsidor. Ser mer ut som om den var ett hobby projekt gjord av en glad amatör i mitten av 90-talet som sen tröttnade och övergav hemsidan att förfalla, än en sida gjord av ett statligt tv-bolag som omsätter miljarder.

 • http://profile.yahoo.com/6C7TGYDWQQWE2XUOIIPR7MCVXI kman

  värdelös. ta tlilbaka playrapport!!!

 • Anonymous

  Normalt brukar det ta några dagar för att det nya utseendet gå in, Och vara bättre då sajter ändrar utseende.

  Men svt satj  är det tvärtom. Blir sämre och sämre ju mer tiden går. Mer man använder och upptäcker  den, börjar bli oanvändbar efter ett tag.

  Finns de oskrivna reglar det man ska aldrig ändra på, Då det fungerar bra på sajter.

  Enkelhet är inte det samma som ta bort allt innehåll. Konstruera Enkelhet är “väldigt väldigt” komplicerat, Men får till det gör det ser det enkelt ut, utan förlora innehållet. Då kan man börja kalla sig professionell.

 • http://www.facebook.com/gunnar.liljegren Gunnar Liljegren

  Snyggt och galant jobb. Mycket lättare att navigera i.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=747152907 Cecilia Hedstad

  Jag vill ha information om program på SVT. Jag har suttit och letat ett bra tag och kan inte hitta det… känns som att jag då lägger av och väljer bort SVT istället…

 • Anonymous

  Seriöst fråga till SVT: Nyheter, sport och barn. är det allt? Det verkar ju bakvänt att ha en meny överst där endast en bråkdel av allt finns med… Varför sträva efter enkelhet så till den milda grad att saker blir oanvändbara?

 • dennis bystedt

  Första intrycket väldigt tom och död sida. andra intrycket “HALLÅ”?  sjukligt fantasilös första sida och menyn är ett skämt. 1 års arbete till vadå ? 83% av alla komentarer är negativa. verkligen tråkigt att besöka svt.se o gillar skarpt den nya sidan byt tillbaks och kom med en ny sida när ni skaffat kunskap om hur man bygger en hemsida. huvudsaöen är att man hittar till play det enda av värde på den nya sidan.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=561056422 Tobias Berneflykt

  det är jätte svårt attt hitta info om pprogram påå den nya sidan . när man väll hittat det (vilket tar ett tag ) så är inte alla programsidor konverterade till nya sidan . gör om gör rätt. Man kan ju inte lansera en hemsida som inte är klar…

 • http://twitter.com/september1928 harriet karlsson

  Jag trodde det var fel på min dator och började leta efter SVT hemsida , jag har den som startsida.
  Simpel dålig

 • http://www.facebook.com/jennlars Jenny Larsen

  1. Jag skulle vilja kunna “bocka i/ur” de olika nyhetstyperna så att man kan välja flera samtidigt. Tex kan man kunna välja allt utom nyhetstecken och finska.
  2. Jag vill kunna se fler nyheter i taget i spalten till vänster, det är för stor bild och för stor text.
  3. Funktionen där man kunne hålla musen över texten och få en sammanfattning över nyhetsinslaget saknar jag.
  4. Det blir mycket scrollande närman tar sig nedåt i nyhetslistan, man scrollas upp med automatik men när man ska välja nästa nehetsinsla så får man scrolla mycket.
  5. Texten igår/idag blir olika placerad och det försvårar när man ska hitta.

 • http://www.facebook.com/people/Börje-Försäter/100001774766458 Börje Försäter

  Tycker den gamla var topp,Det här känns som när Aktuellt bytte plats med Rapport .Varför det skedde fattar jag fortfarande inte,snacka om att slänga pengar i sjön. Nu ser svt.se tråkigt avskalad ut. Innehållet är fortfarande bäst för jag slipper reklamen.
  Gör om och gör rätt (=gå tillbaka)

 • http://www.facebook.com/people/Kerstin-Berminge/100002161487713 Kerstin Berminge

  Dessvärre tycker jag den nya sidan är sämre. 

 • Anonymous

  Kass startsida! Svår att läsa p g a brist på rytm/storlek på rubriker/puffar/ingresser. När allt blir stelt och konformt glider ögat ofkuserat över det likartade och man får vare sig inpsiration eller hjälp att välja bland det som bjuds. Om måler är förenkling för dess egen skull eller att få mig att rentav skippa hemsidan för att istället välja tv:n må det vara klokt, men annars…
  Som både ni och jag vet är förändringar av vardagliga rutiner, må vara vilka som, i regel förknippade med ett mentalt motstånd. Det är jag medveten om. Men jag vet också när jag ser något som inte fungerar; Som trots nyhetens “behag” tydligt visar sig vara fel, en erfarenhet som jag numera tryggt kan låta ta sig uttryck i sådana här kommentarer, vilka ni ju efterlyser.
  Jag tycker att SVT som helhet tar ett jävligt gött public service-ansvar och håller en hög kvalitativt nivå på så många omräden – nöje, nyheter, kultur, dokumentär, barn, sport etc etc – att jag lite bedrövad befarar att detta blindskär kommer att decimera antalet besökare påtagligt.
  Som hemsidan franstår nu har den blivit både fattigare och tråkigare – bättre kan ni!
  Notnib

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000591381672 Alf Ekblad

   Håller tyvärr helt och hållet med dig, Notnib.

 • Anonymous

  En klar förbättring av layout! Minimalistisk och enkel. Lätt att navigera mellan nyheter och program. Bra jobbat! 
   
   

  Bara en negativ punkt. När jag surfar in med min mobil så laggar uppspelning av videoklipp. Jag använder ändå den senaste modellen och kan streama 720p utan problem i svtplay.se. Snälla, fixa detta! 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=640505691 Görel Gleiss

  Sidan har blivit tråkigare och “glesare” . Tidigare var den min startsida, men nu har jag valt en annan sida som startsida, som snabbare gör mig underrättad om vad som har hänt.

 • Anonymous

  Gillar inte nya sidan.Alldeles för kal och för lite information.Det blir ett väldigt massa klickande för att hitta det man vill läsa om.Blir inte att man använder sidan lika mycket som förr.Ungefär som när TV 4 sabbade sin sida.Har helt slutat att använda den.Går nog åt samma håll med SVT vad det lider om de inte bättrar sig.

 • http://twitter.com/Korvholm Korvholm

  Jag saknar SVT play:s översikt på vänsterkanten, jag saknar mer innehåll (sidan tar slut alldeles för fort!) och när jag klickar på en video händer det rätt ofta att ljudet kommer med bilden står still. Om jag scrollar ner, så att överkanten av videoen går ur bild, då fungerar det.

  Jag tyckte mycket bättre om den gamla sidan, kommer inte på någonting som är bättre med den här. Jag är en stor fan av SVT, så jag kommer fortsätta kolla sidan, men den är klart sämre.

 • Kjell Nygren

  Förstår att SVT vill få in synpunkter av av folket. Tyvärr blir det helt fel därför 
  att de flesta är okunniga om layout, bildarrangemang, typografi etc. Svaren visar att folk inte klarar av förnyelse utan tycker “att det var bättre förr”.
  SVT är inne på helt rätt väg och det är bara att gratulera till denna nya, enkla,
  tydliga och mycket tilltalande layout.  Den här grunden är perfekt att bygga vidare på vilket gläder mig som läst nyheter på nätet sedan 1993.

  • Anonymous

    Är dålig sida,  Och nog har man med sen före 1993. Är snara det som är problemet förnyelse för förnyelse skull. De mesta gnäller på innehållet är borta och scrollningen. Och grundorsaken till det  är storleken. Så undrar om du varit med 1993 om du inte ser dessa problem

  • http://profile.yahoo.com/2GSBPLXRC3IHBB6HUFWRTCOXN4 Robert

   “Tyvärr blir det helt fel därför att de flesta är okunniga om layout, bildarrangemang, typografi etc. Svaren visar att folk inte klarar av förnyelse utan tycker att det var bättre förr”.

   – Tydligen är 90% av kommentarerna felaktiga då Kreti och Pleti är för okunniga om hur fiiiiin den nya sidan är. De flesta tycker att sidan är tråkig och alldeles för simpel, men det är roligt att den är så pass tydlig och enkel så att även du kan glädjas av den.

 • http://www.facebook.com/curth.yogies Curth Yogies

  Jag upplever SVT nyhetssajt som befriande Ren och Fräsch!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1704127947 Annelie Ödman

  hej jag är en 15 år och går in på svt varje dag frö att se på program och vad händer i världen osv. Och jag tycker att det är en mycket bra idé att göra om det är alltid kul, men den nya startsidan är snygg, men det är lite lite info. Te.x i förra hemsida så kunde man välja om man vill kolla på sport, nyheter, barn, vetenskap, kultur. Och som någon anan skriv SVT-Play rutan uppe i högra hörnet.

  Det är jobbit med den nya layouten, kan inte riktig sätta fingret på vad det är men det är smått och kompakt.

 • Anonymous

  Jag tycker det är vissa saker som är bra. T.ex. att man kan klicka på en bild och så zoomas den upp i stället för att man byter hela sidan. Men det finns också saker jag inte gillar och det är att sajten nu ser ut som vilken blogg som helst. Förut var det blandat men nu måste man gå på menyerna. för att komma till olika underavdelningar. Det känns faktiskt mer ointegrerat nu än det gjorde förut.