Vad tycker du om nya SVT Play Beta?

Nu kan du testa och tycka till om nya SVT Play. Än så länge är det en ofärdig så kallad betaversion. Vår förhoppning är att få utveckla den tillsammans med dig. En godbit som vi bjuder på redan nu är en funktion som gör mobilen till en Play-fjärr!

När den nya betaversionen blivit tillräckligt bra kommer den att ersätta nuvarande SVT Play. Vanliga SVT Play kommer alltså att fungera som vanligt under beta-perioden. Vi kommer berätta löpande hur utvecklingen går framåt, bland annat via den här bloggen.

SVT Play BETA
SVT Play BETA

 

Nya SVT Play Beta hittar du här

Här tycker du till om SVT Play Beta

Några nyheter till att börja med
Nya SVT Play Beta ser ut ungefär som vanliga SVT Play och det är viktigt – det är en uppskattad tjänst med över en miljon användare varje vecka. Så vad är egentligen nytt? Här är de viktigaste förbättringar vi har fått till hittills:

– Automatisk anpassning för olika skärmar
Nya SVT Play byggs med så kallad responsive design för att anpassa sig till din mobil, läsplatta och dator och det händer utan att du märker det när sidan laddas. Fungerar det tycker du?

– Fingertoppskänsla
10-15 procent av våra besökare använder en mobil eller surfplatta som styrs med en pekskärm. Du ska kunna använda nya SVT Play med pekfingret eller tummen på till exempel en smartphone. Är knapparna tillräckligt stora? Sitter de lagom tätt? Kan du “swipa” bildkarusellen på förstasidan?

– En bättre videospelare för alla
Navigeringen är så klart viktig, men hur bra den än fungerar kommer den att vara meningslös om inte videospelaren fungerar. Alla har vi olika behov vid olika tillfällen och det enda vi kan vara säkra på är att om det fungerar för en synskadad person med skärmläsare så kommer det alla till godo, och alla ska kunna ta del av SVTs programutbud. Prova gärna den separata popout-spelaren som du kan skala till valbar storlek. Funkar det?

– Tydligare information om programmen
Vi har försökt göra det lättare att hitta viktig programinformation, till exempel hur länge ett avsnitt finns tillgängligt. Har vi lyckats?

– Bättre sökfunktion
Vi har en förbättrad sökfunktion. Märks det? Vid starten kommer inte utbudet att vara komplett men vi fyller på vartefter.

– Ingen autostart
Nu kommer inga program att starta utan att du vill det. De autostarter som tidigare fanns är ett minne blott.

Och en sak till…..

– Mobilen som fjärrkontroll!

SVT Play Beta Kontroll
SVT Play Beta Kontroll

Säga vad man vill men det skönaste med en TV är ju ändå fjärren! I den här betan testar vi ett sätt att förvandla din smartphone till en fjärrkontroll som styr SVT Play.
Med den kan du välja program, starta, stoppa och justera volymen medan du tittar på SVT Play på din datorskärm eller kanske till och med i TV:n. Och som du vet har vi passerat 1:a april med råge…

Gå till den här adressen på din dator eller via webbläsaren i din uppkopplade TV och ha mobilen redo: http://beta.svtplay.se/kontroll

Hur funkar det tycker du?

Vi ser fram emot att utveckla nya SVT Play tillsammans med dig. Håll koll här på bloggen, för vi återkommer snart med mer.

Vi ses och hörs!
Gunnar Slott, Produktägare SVT Play

 • https://freesocial.org/mmn Mikael “MMN-o” Nordfeldth

  Ja jag hoppas att ni inte väljer någon sluten, proprietär lösning som endast fungerar för Apple-användare. Vore hemskt om ni gjorde något som endast funkar för Android också. Jag använder fri mjukvara och tycker att ni ska fokusera på sådant i er roll som public service-bolag.

  Dock applåderar jag innovation och progressivt tänkande. Se bara till att ni inte premierar produkter som gör världen till en sluten, inlåst liten mjukvarububbla som kontrolleras av privatägda företag istället för er själva och er publik.

 • https://freesocial.org/mmn Mikael “MMN-o” Nordfeldth

  Nämnas kan att min Linux-drivna N900 (OS:et Maemo och en äldre version av Firefox) fungerar fint som fjärrkontroll.

  Däremot så kan jag ju inte spela upp videon på datorn eftersom jag inte använder Flash. Så ett HTML5-video-element med WebM hade varit alldeles ypperligt och standardkompatibelt.

  Adobe har ju dessutom slutat släppa Flash-varianter till Linux-operativsystem. Så HTML5-videostöd vore överlägset (och WebM är ju det bästa formatet för sådant).

 • http://twitter.com/MartinEliasson Martin Eliasson

  Fjärrkontrollen fungerar bra och det är en toppenidé! Men på min mobil börjar webbläsaren zooma om man trycker fort, flera gånger med ett finger (vilket man kan göra om man vill spola fram långt). Det känns som att knappen i webbläsaren också reagerar med viss fördröjning, så ett tips är att lägga fjärrkontrollen i appen (SVT play-appen eller en separat) så att knapparna kan reagera i realtid, även om det kommer vara en viss fördröjning innan det utförs på tv:n/datorn. Det skadar dock inte att ha både en appversion och en webbversion av fjärrkontrollen, för maximal kompabilitet.

  Det är också jättebra att ni har kvar Ctrl + pil vänster/höger för att hoppa fem sekunder bakåt/framåt i den nya videospelaren, men jag saknar knappar för det i mobilkontrollen. De nya knapparna för att hoppa 30 sekunder är bra, men jag skulle vilja ha knappar för att hoppa fem sekunder i mobilen också. 30 sekunder är för långt om man bara har missat ett replikskifte och vill gå tillbaka max 10 sekunder, och du vill inte resa dig ur soffan för att hoppa tillbaka.

  Jag skulle även gärna vilja ha valet av kvalité, valet att gå till helskärm och en “tidslinje” i mobilen, så att du kan dra fram markören om du vill gå långt fram i avsnittet. Om du byter avsnitt eller program i mobilen så går videospelaren på datorn tillbaka i webbläsarläget, och du måste gå till tangentbordet eller musen för att få tillbaka helskärmsläget. 

  Samsung har en app som är en fjärrkontroll för deras senaste tv-apparater, och den fungerar jättebra som en vanlig fjärrkontroll (plus att man kan streama tv:n till mobilen och lite till).

  Det bästa med er app är att man kan läsa information om programmet visar och bläddra till andra program och läsa information om dem under tiden det första programmet spelas på datorn. Det går alltså att starta ett program och bläddra sig vidare medan programmet rullar, läsa information om andra program och sedan byta till ett annat program med en enkel knapptryckning.

  Det har iofs gått bra förut att läsa på om andra program på t.ex. mobilen medan det första programmet visas på datorn/tv:n, men sedan när man har hittat ett program på mobilen måste man gå till datorn och bläddra sig fram till det nya programmet man vill byta till. Med mobilen som fjärrkontroll räcker det med en knapptryckning, och du behöver inte leta upp programmet en gång till på datorn.

  Detta är spännande. Jag måste fortsätta testa SVT Play Beta.

 • Pingback: Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Vad tycker du om nya SVT Play Beta?()

 • http://www.facebook.com/simonvikstrom Simon Vikström

  Riktigt skön funktion. Saknar ett enkelt sätt att komma tillbaka till “play/pause”-fjärrkontrollen när man startat och tittar på något på “stora skärmen” men även bläddrar i menyerna efter något annat program i telefonen. 
  [Iphone 4, safari, mac OSx] 

 • Pingback: Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | SVT Play Beta()

 • http://pulse.yahoo.com/_R5CHHIRAO4W7YGKYP3ET2INQ3Y Axel

  ja det där låter fint men som utlandssvensk är det mängder av program jag utestängs från och som jag gärna skulle betala för att se – innan tv blir än mer en kul grej i mobilen så gör nåt åt tillgången till innehållet.
  Vi är ju flera hundratusen utlandssvenskar så ingen liten grupp.

  • Allfons Mållgan

   SVT kan inte köpa rätten att sända inköpta program i hela världen, det skulle göra varje inköpt program tusentals ggr dyrare, om det ens vore möjligt.

   • jimmy head

    Om SVT istället hade inloggning skulle inga rättigheter behöva köpas, detta kräver dock att definitionen av internets rättighetsgränser görs om till användarens ursprungsland och inte ISP:s nationtillhörighet.

    • Anonymous

     Den standard som används i branchen är att filtrera IP-nummer efter land. Inget som SVT rår över.

 • info Hannes

  I kontrollen för mobilen så är det rätt underligt att symbolen för volym ser ut som en knapp utan att vara det… Dvs den som är i mitten av – och +.

 • http://twitter.com/NilsSkold Nils Sköld

  On the top of my head:
  Toppen borde inte vara en karusell, känns väldigt 2008. Gör det mer liknande top-shelfen på ATV. Rekommenderat -rutan och senaste klippen borde vara mer Masonry JS-likannde och flyta ut. Inte så fastbredd som det är nu.Ni borde också hårt inkorporera skräddarsydda funktioner såsom ens egen tablå och en egen sida som enbart visar innehåll man är intresserad av.Alltså: bättre överblick på campaignn-rutan, en mer flytande featured-ruta och en mer skräddarsydd upplevelse. Tack för mig! /UX Lead

 • Pingback: Så blir nya responsive design SVTPlay.se | MKSE.com - All about CMS()

 • Pingback: Mobilen blir fjärr till SVT Play - DN.se()

 • Pingback: Nyheter om starta bolag #1 | Bolags registrering()

 • http://www.facebook.com/people/Mats-Olsson/705713785 Mats Olsson

  Toppen!  Fjärrkontrollen i min iPhone funkar perfekt!

 • Anonymous

  Hej och tack för alla tips och tankar. Vi noterar så det glöder. Tack!!

 • http://twitter.com/2fotografer 2Fotografer

  Grym funkis med fjärrkontrollen! Me like

 • Thommie Karlsson

  Upplösningen på många program är bedrövlig och borde komma ikapp tiden.

  • Anonymous

   Vi har en mycket bra upplösning och bitrate och står oss bra även i en internationell jämförelse. Använder du högsta kvalitén? Du kan justera den med den lilla knappen med prickarna till höger under videofönstret.

 • http://www.facebook.com/HenrikHagglund77 Henrik Hägglund

  Jag är inget fan av QR-koder men det funkar hur bra som helst att para skärmen med mobilen. Det borde gå att spara parningen så att jag slipper öppna en QR-läsare varje gång som jag vill titta på Play i en skärm. Jag antar att ni använder telefonID eller liknande och det borde gå fint att komma ihåg detta. Gärna så att man kan komma ihåg flera skärmar/datorer. Vore även kul att kunna starta ett annat program i mobilen samtidigt som man tittar på skärmen och sen växla över om man vill det. Kanske tom se på två eller fler program samtidigt på skärmen

  Sen tycker jag att ni ska koppla på sociala medier på ett kul sätt, t.ex. kunna lägga in ett twitterflöde med en #-tagg som ett lager utanpå så att man kan följa flödet på skärmen samtidigt som man tittar på programmet

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=733560344 Tobbe Segebladh

  Min PC win7 började bete sig konstigt efter att jag testade igår… Nägon mer som upplevt något liknande?

 • http://www.facebook.com/mrjla.se Jörgen Larsson

  Det enda jag kan tycka är att ljudet är lite svagt annatrs super 

 • http://www.facebook.com/mrjla.se Jörgen Larsson

  Det enda jag upplever är att ljudet är lite lågt ,,,annars super bra 

 • Pingback: SVT:s webb på turné | Testbild | svt.se()

 • http://vseppolaine.wordpress.com Seppo Laine

  Första intryck, ljudkvalitén verkar förbättrats något, bildströmmen verkar säkrare, tål inte riktigt helbild på 21.5 tums skärm men bättre än förut, det är 1920×1080, så den skalas rätt snyggt ändå. Kontroller funkade ok, Mac OS 10.7.3 och Firefox Beta kanal…

 • jimmy head

  Jag har aldrig förstått varför SVTPLAY:s arkiv inte kräver inloggning baserat på licenavgiften! Det hade gett något som helst mervärde av detta nötiga licenskrav. 

  Dessutom är URplay uselt, där borde alla underbara kroki och keramikkurser publiceras omedelbums! Varför utnyttjas inte detta enorma arkiv av utbildande material mer? Skandalslöseri med skattepengar att bara ha dem liggande utan värde för medborgarna. 

 • Geraldina Stjernström

  Det här var kul! Med fjärren alltså. :)

 • http://www.facebook.com/people/Mats-Oscarsson/757963021 Mats Oscarsson

  Helt grymt. Gillar speciellt fjärrkontrollsfunktionen. Men missar jag något, eller saknas det en knapp på fjärren för fullskärm?
  Keep up the good work!

 • http://www.facebook.com/khrille.tengelin Khrille Tengelin

  Bravo  Svt… med sverige i tiden…
  ser fram emot utvecklingen och bättre “appar”

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1427997755 Per Jonsson

  Om man inte kan slå över till helskärm med fjärren är den ganska meningslös.

 • http://www.facebook.com/people/Göran-Hallström/663523709 Göran Hallström

  Näääääääääää, vem vet mest har varit bra. Men nu???? Universitet o kärlekspar??? Nu lägger jag ner, finns ju andra kanaler 

 • http://www.facebook.com/people/Göran-Hallström/663523709 Göran Hallström

  Nää, vem vet mest har varit bra……………MEN nu med universitet o kärlekspar???? Nope inte ok, kollar andra kanaler hädanefter

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=650809174 Ivan Horvat

  Nice … 😀

 • Henrik Andersson

  Tack för den kanske bästa playkanalen av alla. Dessutom blir jag glad över att ni använder mina licenspengar till att göra den ännu bättre. 

 • Pingback: Det rör på sig – videoformaten i SVT Play | Testbild | svt.se()

 • Pingback: Vecka 15Nils Sköld | Nils Sköld()

 • Pingback: SVT play byggs om – här är de största nyheterna | Ajour()